Alle arter av ville kattedyr, inkludert tiger, er regulert under konvensjonen om internasjonal handel med truede arter (CITES). Tigeren er kritisk truet blant annet på grunn av habitatsendringer og krypskyting. Foto: Magnus Voje, Miljødirektoratet

På ville veier

4 Publisert 2. juli 2014
Arter og naturtyper, Internasjonalt

Hvis du ikke følger med, kan sommerferiens suvenirer dessverre ende opp i Miljødirektoratets eie. Bli med inn i et «skattkammer» vi gjerne skulle vært foruten.

Her om dagen besøkte jeg et myteomspunnet rom i Miljødirektoratet. Jeg skal ikke stikke under stol at dette rommet har noe eventyrlig ved seg. Du føler deg som Aladdin på vei inn i et skjult skattkammer med unike gjenstander fra alle verdenshjørner. Eller som Harry Potter som har funnet et hemmelig rom i Galtvort trolldomsskole med eksotiske dyr og ymse pulver.

Først går du forbi et skap med sirlig utskårne elfenbensfigurer, cowboyhatter med krokodilletenner, og vakre skjerf vevd av den mykeste tibetantilope-ull. Speidende oppe på veggen er to skarpe rovfugløyne. Rundt hjørnet, over hyllene med ulveskinn, er det stablet esker med all slags magisk pulver som hevder å kunne trylle deg både slank, sterk og viril. Og når du runder hjørnet, og ikke tror det kan bli stort mer eksotisk, går du rett på en ekte, snerrende tiger.

Men snerret fra den utstoppede tigeren er så klart falskt, og der får vi også stoppe eventyret. Dette er nemlig rommet hvor Miljødirektoratet oppbevarer alle beslag som blir gjort av ulovlig handel med truede arter.

Truer naturmangfoldet
Handel med truede arter er et stort og voksende problem, og en av de største truslene mot naturmangfoldet globalt. For tigeren er slik handel er direkte trussel mot artens overlevelse. Det samme gjelder blant annet neshorn.

Krever tillatelse
Handel med truede arter er strengt regulert. Uten tillatelse etter konvensjonen for internasjonal handel med truede arter (CITES), er det ulovlig å sende ulveskinnene ut av landet, eller å ta med seg  gjenstandene av elfenben hjem fra ferie.

Miljødirektoratet har ansvar for å følge opp dette regelverket i Norge og ajourføre listene over hvilke arter som har bestemmelser knyttet til seg. Og vi jobber aktivt både i Norge og internasjonalt for å følge opp CITES-regelverket og stoppe handelen med truede arter.

IMG_klart 5683
Utstoppede rovfugler, som hønsehauk, er ettertraktet som samlerobjekt i Nord-Europa. Det er også et stort marked globalt for levende rovfugl og ugler.  Alle rovfugler og ugler er regulert under CITES. Her er jeg sammen med seniorrådgiver Øystein Størkersen. Foto: Magnus Voje, Miljødirektoratet

De fleste beslag som gjøres i forbindelse med håndhevelse av regelverket kommer til oss, og plasseres i dette rommet.

Stort marked
Etterspørselen etter sjeldne arter er stor, og dermed også muligheten til å tjene store penger. Truede arter er nå verdens tredje største illegale handelsvare etter narkotika og våpen. Handelen er et voksende problem og har i dag en global omsetning på 100–150 milliarder kroner.

I tillegg er handelen i stor grad koordinert av kriminelle organisasjoner og finansierer blant annet terrororganisasjoner, og er dermed et samfunnsproblem utover virkningene det har på miljøet.

I Norge registreres opp mot 100 tilfeller av ulovlig handel årlig. Men vi har grunn til å tro at det er store mørketall, en bekymring også Økokrim deler.

Inn og ut av Norge
I vårt beslagsrom finner jeg en rekke plastbokser med hvitt pulver. Dette er slankepulver som inneholder viltvoksende Nopal, som i likhet med andre kaktusarter er ført opp på CITES-listene. Beslaget ble gjort da et Norsk helsekostfirma importerte pulveret.

Selv om vårt inntrykk er at de fleste holder seg innenfor regelverket, finnes flere eksempler på at norsk næringsliv bidrar til ulovlig handel med truede arter. Men handelen går også andre veien. For eksempel er norske rovfuglegg,hvalkjøtt eller pels av oter ettertraktet.

Suvenirer og netthandel
Men privatpersoner er de største synderne, ikke minst gjennom det vi handler på nettet, og hjem fra ferie. Et voksende problem er kjøp av suvenirer.

IMGbeskjært og klart_5671
Ulovlig jakt på elefanter har økt betraktelig de siste årene. 20 000 afrikanske elefanter skytes hvert år for å forsyne etterspørselen etter elfenben på det illegale markedet. Foto: Magnus Voje, Miljødirektoratet

En figur i ekte elfenben kan være et eksotisk minne fra en reise til Afrika, men bidrar til utryddelse av en art . I Sør-Afrika må du for eksempel være forsiktig med planter som er samlet inn fra naturen, og kjøper du smykker av svart korall i Karibia trenger du en CITES-eksporttillatelse for å ta den lovlig med hjem.

Har du med deg papegøyen din på campingtur til Sverige, kan du risikere noe så kjedelig som å få familiens kjæledegge beslaglagt på grensen. Alle papegøyer krever CITES-tillatelse ettersom de fleste papegøyearter er truet nettopp på grunn av ulovlig handel. Den samme risikoen løper du hvis gitaren din er laget av en truet tresort eller har påsatt elfenbenutsmykning.

Mulig å sjekke
Hver og én har selv ansvar for å følge reglene. Er du usikker på regelverket, bør du unngå å handle suvenirer framstilt av dyre- eller planteprodukter. På nettsiden vår har vi har samlet råd om enkeltland.

Og skulle du være i tvil om en suvenir du har kjøpt, en vare du ønsker å bestille, eller en eiendel du tar med deg på reise kan du gjerne ta kontakt med oss i Miljødirektoratet, våre kyndige CITES-eksperter hjelper deg mer enn gjerne.

Besøket på beslagsrommet vårt var spennende, men det er altså et «skattkammer» vi helst skulle vært foruten. Jeg har i alle fall lite lyst til å sitte igjen med et mausoleum over arter som ikke lenger finnes i naturen vår.

Så vær påpasselig på hva du tar med deg i kofferten i sommer.

God reise!

 • Anne Mette Hope

  Dette er godt kommunisert fra miljøbyråkrater! Flott!

 • Rolf Nilsen

  En stabel ulveskinn? På hvilken måte er ulven truet? Arten er jo godt etablert over det meste av den nordlige halvkule og bestandstallene internasjonalt tilsier «Least Concern» status.

  • Ellenhambro

   Ulv er regulert internasjonalt under konvensjonen med handel med truede arter (CITES) på liste II. Liste II arter er ikke nødvendigvis truet av utryddelse nå, men kan bli det dersom den internasjonale handelen ikke reguleres. Se mer på http://www.miljodirektoratet.no/cites og http://www.cites.org.

   • Rolf Nilsen

    Det argumentet kan forsåvidt brukes på alle arter. Det er ikke noe som tilsier at ulven som art er truet ved skinnhandelen.

    Jeg mistenker at grunnen til at ulv er på lista er rent følelsesmessig og symbolsk.