Resepsjonen

Lyst og åpent i resepsjonen. Foto: Espen Larsen, Miljødirektoratet

Send norske kontorbygg på miljørehab

Publisert 2. februar 2015
Fornybar energi, Klima

Alle som eier eller leier bygg kan bidra til å kutte norske klimagassutslipp, gjøre en god investering og skaffe seg lekrere og mer effektive lokaler.

I dag vil jeg skryte. Jeg er stolt av hva Miljødirektoratet som offentlig etat har oppnådd ved å bruke «forbrukermakta» vår på rett måte.

I dag åpnet vi nemlig dørene for alle som ville se det nye Oslo-kontoret vårt og lære mer om grønne bygg. Seminaret trakk rundt 150 deltakere, de fleste fra bygg- og eiendomsbransjen. Her fikk de se et bygg som er prosjektert etter standarden «Excellent» i miljøklassifiseringssystemet BREEAM-NOR. Da vi underskrev kontrakt i 2012 var det det mest miljøvennlige rehabiliterte bygget som var kontraktsfestet – ever! Det er kult å være de første til å være så «tøff i trynet» på miljøets vegne.

Vi tok et bevisst valg da vi måtte ut i markedet og leie oss nye lokaler. Å inngå leiekontrakt for 15 år framover er det aller største kjøpet man gjør som kontorbedrift. Jeg var fra starten av opptatt av å feie for egen dør. Vi som stiller strenge miljøkrav til virksomhetene i landet må sørge for å leve som vi prediker.  Vi ville gå foran som et godt eksempel, og skaffe oss så miljøvennlige lokaler som overhodet mulig. Det viste seg å være overraskende enkelt.

Miljøkravene var tydelige i kravspekken vår, og vi møtte en svært konkurransevillig og innovativ bransje. 16 byggherrer ville by oss opp til miljøvennlig dans. Til slutt satt vi igjen med tre gode alternativer, og valget falt på nabohuset rett over gata på Helsfyr.

Grensesvingen 7
Nybygget vårt i Oslo adresse: Grensesvingen 7. Foto: Kristin Kinck Rannem, Miljødirektoratet

To faktorer var utslagsgivende. Helsfyr er et kollektivknutepunkt, og at det er lett for ansatte og besøkende å reise kollektivt er viktig. For det andre ville vi vise at det er fullt mulig å gjøre om et eksisterende bygg til en supermiljøvennlig, topp moderne, lekker og funksjonell arbeidsplass. Og det uten at det nødvendigvis trenger å koste mer enn å bygge nytt eller tradisjonelt.

Det er etter hvert mange gode og miljøvennlige byggeprosjekter på gang. Byggebransjen virker å være i «miljøstøtet». Mest skjer kanskje på nye bygg, men mange av byggene som skal stå der om 30 år finnes allerede. Derfor var det ekstra viktig å kunne vise fram at det ikke er nødvendig å starte fra scratch for å nå toppen av miljøsertifiserings-skalaen.

Det viste seg at vi fikk de beste mulige alliansepartnerne. Oslo Areal, som eier bygget, strakk seg lengre og lengre for å dra i land den miljøvennlige avtalen med oss. Etterhvert koblet også Undervisningsbygg seg på, og sammen ble vi et aktivt trekløver som flyttet grensene for hva som kan gjøres ved rehab av et gjennomsnitts kontorbygg fra 1986.

Lyncmøte
Møter mellom Trondheim og Oslo skjer via Lync. Foto: Anne- Sofie Gjestrum, Miljødirektoratet

Den litt umoderne teglsteinsdamen som altfor lenge hadde hengt igjen på 80-tallet (ala skulderputer og permanentkrøller) har fått seg en særdeles vellykket, «ekstrem makeover». Her er det ikke bare miljøvennlig – her er det lyst, lekkert og funksjonelt på alle måter. Et kjempeløft for oss som leietakere, og god butikk også for byggeier som nå sitter med solid miljøkompetanse og erfaring, og dessuten med svært attraktivt utleieobjekt i mange år framover.

Så hva kostet det? Bygget rommer 600 arbeidsplasser og prisen for å rehabilitere til minstekravene i byggforskriften ville blitt 230 millioner kroner. Oslo Areal la på 10 millioner for å oppnå BREEAM Excellent.

Dette og andre tilsvarende prosjekter har vist at grønne bygg gir tre klare fordeler: De er klima- og miljøvennlige, de er lønnsomme for både utbygger og leietaker, og de ser bra ut og er gode å jobbe i.

Derfor er min oppfordring til alle som ønsker seg bedre lokaler, og har en leiekontrakt som snart går ut: Gjør som oss, eller helst enda bedre!

 

PS: For deg som er mer teknisk interessert, her er noen detaljer fra skrytelista:

  • To store varmepumper gir oss mesteparten av oppvarmingen, og suppleres med fjernvarme ved behov.
  • Etterisolering av fasaden, nye, store vinduer som også blendes automatisk for å redusere behovet for kjøling og supereffektiv belysning drar også ned energiforbruket.
  • Energikostnadene våre ligger an til å bli halvert.
  • Hver lufteventil i taket har en bevegelssensor som registrerer om arealet er i bruk, og en CO2-sensor som måler luftkvaliteten. Dermed tilpasses luft og temperatur hele tiden til hvor mange personer som er i rommet.
  • Som fysisk delt direktorat, med kontor i Trondheim, Oslo og mange naturoppsynsmenn og –kvinner rundt omkring i landet, og for å redusere reisebehovet, har vi videokonferanseutstyr i alle møterom. Store skjermer og god lyd gjør at det er lett å få god dialog selv om man sitter på hver sin kant av landet.
  • Vi er fortsatt ved kollektivknutepunktet Helsfyr, som gjør det lett for ansatte og besøkende å reise med buss og bane.
  • Topp garderobeanlegg, treningsrom, tørkerom og egen sykkelgarasje gjør det enklere å bruke egen kropp til transport i hverdagen.