Gutt bader i julegavepapir

Nordmenn bader i papir i jula. I 2007 brukte vi 2700 tonn julegavepapir, ifølge Framtiden i våre hender. Foto: iStock.

6000 mil med julegavepapir

Publisert 22. desember 2015
Avfall

Men er det papir eller ikke papir? Dét er spørsmålet.

På 1800-tallet ble gaver hengt rett på juletreet som en del av pynten. Etter hvert begynte man å ta i bruk gavepapir, en tradisjon kineserne startet 200 år før de vise menn kom med gull, røkelse og myrra til jesusbarnet.

Men julegavepapir tok aldri helt av før en amerikaner gjorde en genistrek av en brøler.

Gikk tom

På begynnelsen av 1900-tallet var gavepapiret «ganske uinspirert», ifølge forfatter Patrick Regans beskrivelser i «Hallmark: A Century of Caring» fra 2009.

Boken handler om Hallmark – USAs og sannsynligvis også verdens største produsent av gratulasjonskort.

Selskapet hadde ett utsalg i Kansas City i sin spede begynnelse, og da julen begynte å nærme seg i 1917, var det plutselig tomt for de ensfargede arkene kundene kunne pakke gavene i.

Noen hadde tabbet seg ut og kalkulert feil.

Rollie Hall, bror til grunnlegger Joyce Clyde Hall, begynte å lete etter alternativer på lageret og fant en stabel med fransk innleggspapir opprinnelig ment som dekor på innsiden av konvolutter.

Han tok med seg en bunke til kassa hvor de fargerike arkene ble solgt for 10 cent per stykk. «Papiret forsvant fra hylla fortere enn de rakk å etterfylle», skriver Regan.

Resten er historie.

Julegavepapir skal som regel i restavfallet. Du kan sjekke hva som gjelder for din kommune på sortere.no. Foto: iStock

Julegavepapir skal som regel i restavfallet. Du kan sjekke hva som gjelder for din kommune på sortere.no. Foto: iStock

Stort forbruk

I dag er det vanskelig å se for seg en jul uten glinsende gavepapir. Ifølge Framtiden i våre hender brukte nordmenn 60 000 kilometer julepapir i 2007, cirka en og en halv gang rundt ekvator. Eller rundt 2700 tonn. Det er all grunn til å tro at vi vil bruke mer i år.

Det store spørsmålet som mange stiller seg, er hvor man skal kaste det: I papir eller i restavfallet?

Vel, det avhenger av hvor du bor.

I de aller fleste norske kommuner skal julepapir i restavfallet, men i hovedstaden får man kaste det sammen med ordinært papir og papp. Det betyr ikke at det blir gjenvunnet til nytt papir.

Sjekk hvilken ordning som gjelder for kommunen der du bor på sortere.no (Skriv inn for eksempel «Julegavepapir i Tromsø»)

Blir til slam

Oslos renovasjonsselskaper har sorteringsteknologi som gjør at papir som ikke kan gjenvinnes, sorteres ut. Derfor har man ment at det er enklere å si til oslofolk at julegavepapir er papir og skal i papirdunken.

I Bergen og omegn deler renovasjonsselskapet BIR ut egne røde julesekker som skal fylles med «silkepapir, bånd og sløyfer, brukte servietter og blandingsemballasje, som leketøyesker med plastvindu», ifølge selskapets egne hjemmesider.

Heller ikke her blir papiret materialgjenvunnet. Både i Oslo og Bergen havner det meste av gavepapiret i forbrenningsanlegg og blir til strøm og fjernvarme.

Hvorfor kan vi ikke lage nytt papir av det?

Fordi vanlig gavepapir som regel har mye leire i seg og for lite cellulosefiber. I gjenvinningsprosessen blir det til slam. I tillegg kan det inneholde miljøskadelige fargestoffer som kan komme ut i jord, luft og vann hvis avfallet ikke blir behandlet riktig.

I et miljøperspektiv er dette langt fra ideelt, selvsagt. Men det finnes gode råd for å få ned papirforbruket, og det er heldigvis noen gavepapirtyper som kan materialgjenvinnes.

Vi har listet våre beste tips på nettsidene våre erdetfarlig:

** Velg svanemerket gavepapir. Dette kan materialgjenvinnes og skal kastes i papiravfallet.
** Spør etter «gråpapir» eller resirkulert papir i butikken.
** Ta vare på nøytrale esker, papirposer, gråpapir og lignende gjennom året. Med litt kreativ dekor, kan det bli et personlig og morsomt gavepapir.
** Gamle blader, aviser eller plakater med fine motiver kan bli stilig innpakning.
** Stoffrester kan bli til stoffposer som gavene puttes i. Siden kan posene brukes om igjen som gavepose eller til andre ting.
** Bruk garnrester som gavebånd.
** Du kan også pakke inn gavene i et bærenett – det blir to gaver i ett (og nettet kan erstatt plastposen når du handler) .
** Dersom papiret er pent, kan du vurdere om du kan bruke det en gang til.

God jul!