Padling gir meg nærkontakt med naturen, og jeg er blitt ganske frelst. Foto: Privat.

Kortreiste sommergleder på Hvaler

Publisert 24. juli 2018
Friluftsliv, Verneområder

Hvaler er mitt sommerparadis. Selv om jeg er her så ofte jeg kan hele året, er det noe helt spesielt med somrene her. Jeg svømmer og padler i Ytre-Hvaler nasjonalpark. Eller jeg sykler og går tur langs strender og svaberg. Overalt gir naturen meg godbiter jeg kan fråtse i.

 

Her er det mulig å leve litt sjølberga på det jeg kan sanke i naturen. På sommermenyen står kanskje selvplukket stillehavsøsters, makrell og rabarbra til dessert.

Jeg holder hus på Papper,  like ved  Ytre Hvaler nasjonalpark og har siden vi flyttet hit, hatt alle sommerferiene her. Det er uendelige muligheter til å drive med friluftsliv på sjø og land, oppleve naturen i sakte tempo og drive slaraffenliv i hagen.

Naturen gir meg stadig nye impulser og lyst til å utforske mer av alt den byr på her. For noen år siden begynte jeg å padle, og er ganske  frelst.  Padling gir en annen nærkontakt med naturen her –  et eldorado av øyer og holmer, strender og viker. Kanskje ser jeg en steinkobbe eller fugler som jeg ikke ser andre steder. Bare på Akerøya er det observert over 260 fuglearter. Så langt ut tør jeg riktignok ikke padle, men med båten er det flott der ute! En helt annen naturopplevelse er å gå langs fjæresteinene og svabergene eller litt innover land og plutselig komme over artsrike blomsterenger. I nasjonalparken og ellers på Hvaler er det mange sjeldne planter, 32 av dem er rødlista. Det er også svært  mange ulike sommerfuglarter her, 48 er rødlista.

Naturen som spiskammers
Det er gøy å høste av naturens goder! Om høsten er det hummerfiske-Klondyke her ute. Det er kystens svar på elgjakta. Tradisjon, stemning og matauk.
Om sommeren byr havet på andre delikatesser. Stillehavsøsters er jo en invaderende fremmed art som vi ikke vil ha langs kysten vår. Så når jeg plukker østers slår jeg to fluer i en smekk – jeg bidrar i bekjempelsen av en fremmed art – og jeg får en helt gratis lekker forrett som de fleste gjester syns er veldig eksotisk! Legger dem kjapt på grillen eller spiser dem rå med sitron. Digg! (NB Mattilsynet kan ikke garantere for at de er trygge å spise, men jeg tar sjansen, har ikke blitt syk hittil).

Havet er rikt på ressurser, og det er mye vi ennå ikke vet om hva havet rommer (anbefaler forresten havboka av Morten Strøksnes – en lærerik og velskrevet sommerlektyre). I framtiden tror jeg vi kommer til å hente enda mer verdier fra havet. ( se nærmere på Regjeringens havstrategi).

Det er mange yrkesfiskere på Hvaler, og de får verdens beste REK som det heter her. Hva er vel bedre enn fersk loff med rek og majones!  Og det er godt å vite at fiskehavna i Utgårdskilen er med i fishing for litter –prosjektet hvor oppfisket marint avfall kan leveres gratis. Jeg er ingen stor fisker, men det er lett å få makrellen på kroken. Jeg fyller den med sitron og persille og binder den sammen før jeg legger den på grillen. Serveres med agurksalat, kokte nypoteter og rømme. Nam nam!

Smaken av natur
Det er fascinerende hvor mye i naturen som er spiselig og som smaker så godt. Til og med det vi ser på som ugress, som brennesle og løvetann for eksempel, kan bli snadder når de tilberedes som mat.

I skogholt, langs åker og eng, i grøftekanter og langs strandkanten, ja også i veikantene, tyter det opp hundrevis av planter, blomster og andre vekster som er spiselige. De er rike på vitaminer også og gir et sunt kosthold.  Brennesle for eksempel er den mest næringsrike planten som finnes i norsk natur.  Hansker anbefales når du plukker brennesle, men så er det bare å slenge masse i gryta (det faller sammen akkurat som spinat – så plukk mye), tilsett passe mengde vann og kanskje en buljongterning. Brenneslesuppe er faktisk kjempegodt!

Før i tiden høstet folk av naturen for å overleve, og planter var en viktig kilde til både mat og medisiner.

At så mange forskjellige planter kan brukes som råvarer i kostholdet, har også gourmetkokkene oppdaget, både her hjemme og i andre deler av verden. Flere restauranter spesialiserer seg på å bruke planter og urter høstet fra nærmiljøet, i nye og kreative matretter. Ramsløk vokser det mye av på Hvaler. Den kan erstatte hvitløk i de fleste retter og er deilig å ha i pesto.
Matforskere vil for eksempel at vi skal spise mer tare, som inneholder vitaminer, mineraler, fiber og jod. Det kan i tillegg åpne en ny verden av smaker.  Jeg har ennå ikke prøvd fritert blæretang!

 

Europas største innaskjærs korallrev er på Tisler, på Hvaler. Revet er 1200 meter langt, og her lever blant annet trollkrabbe. Foto: Thomas Lundälv

Gratis fellesgoder
Naturen er et spiskammers som er tilgjengelig for alle gjennom allemannsretten.  Norge er blant de få land som har en slik lovfesta allemannsrett. Vi kan ferdes i utmark hele året og plukke bær, planter og sopp.

Det er samtidig viktig å være klar over at vi er gjester i naturen, så da er det god folkeskikk som gjelder.  I utmark kan vi raste, oppholde oss og overnatte så lenge det ikke skjer til utilbørlig fortrengsel eller ulempe for andre.  Vi skal for eksempel rydde etter oss og never ever legge igjen søppel.

Sommerferien er tida for å senke skuldrene og åpne sansene for nye inntrykk og opplevelser enn det vi opplever til vanlig. I sommer skal jeg også pirre smaksløkene litt mer og smake mer av og på naturen. God sommer!